Construim casa unei familii cu 9 copii

9 Februarie 2024
Imagine

Imagine

  • dpc

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor construiește casa familiei Rica, alcătuită din 11 membri, provenită din Ruseni, județul Neamț.

Cel mai mic membru al familiei este Dimitrie, de 3 luni, iar cel mai mare, Elena, studentă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină din Iași, bursieră Pro Vita Iași. 

Mama este de profesie cadru didactic, profesor de chimie, însă, în prezent este casnică, având grijă de cei 9 copii, dedicându-și astfel viața îngrijirii și educării lor. Tatăl este angajat al combinatului de la Săvinești, având un salariu minim pe economie. Prin urmare, pentru a finaliza casa, au nevoie de ajutor. 

 

DESPRE CASĂ

În prezent, se lucrează la proiectare, iar în perioada imediat următoare vor începe nemijlocit construcțiile. Inițial, familia locuia într-o casă veche cu doar 2 camere. Ulterior, la îndemnul și cu ajutorul preotului paroh, tatăl a început construcția unei case, încercând astfel să creeze condiții optime pentru un trai decent familiei sale numeroase. Bugetul lor fiind unul mic, iar nevoile mari, acest proces a încetinit, fiind finalizată doar o mică parte din casă. 

Momentan, ei locuiesc în cele trei camere de la parter, neavând însă o baie și bucătărie amenajate, utilate conform necesităților. Copiii au nevoie și de un spațiu corespunzător pentru efectuarea temelor și studiu. Cei mici sunt buni la învățătură, unul dintre ei urmând cursuri de canto. Un detaliu care ne-a atras atenția este că mama reprezintă o sursă de inspirație pentru copii, chiar de încurajare aș spune, în ceea ce privește studiul. Într-un dialog impresionant despre lectură cu una dintre fetele familiei, aceasta ne mărturisea că mama este cea care a încurajat-o să citească, i-a cumpărat cărți sau a îndrumat-o spre bibliotecă. 

UNDE VA FI DIRECȚIONAT AJUTORUL 

 • Finalizarea construcției casei: zugrăvire parter, amenajare mansardă cu parchet, gresie, faianță etc;
 • Utilarea și mobilarea casei;
 • Amenajarea corectă și eficientă a locuinței;
 • Construirea unui grajd pentru animale;
 • Demolarea a două construcții vechi nefolositoare din curte;
 • Achiziționarea unei mașini corespunzătoare unei familii de 11 membri. Actualmente, sunt puși în dificultate, întrucât dețin un autovehicul cu 7 locuri, fiind nevoie de unul 8+1, conform legislației în vigoare;

CUM SE POATE DONA

Online:

În conturile bancare:

 • LEI: RO 08 CECE IS1030RON1014342, CEC Bank
 • EURO: RO 68 CECE IS10C1EUR1103231
 • Cod Swift: CECERO, CEC Bank
 • Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

La sediul Pro Vita Iași:

 • Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt nr.14, Iași

 

DAR PENTRU COPII

„Dar pentru copii” este proiectul Departamentului Pro Vita prin care construim și reparăm case, contribuind la îmbunătățirea calității vieții familiilor cu mulți copii. Proiectul oferă un cămin călduros familiilor cu mulți copii care locuiesc în condiții improprii, asigurând nevoile de bază necesare unui trai decent, în care să se bucure de un spațiu potrivit pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Până în prezent, am construit și reparat case pentru 6 familii din diferite localități din Arhiepiscopia Iașilor.